parallax background

Małopolska w rytmie Eko

Małopolska i jej ukryte atrakcje

Małopolska w rytmie eko to nazwa kampanii promocyjnej Województwa Małopolskiego. Ma ona na celu popularyzację ekoturystyki, czyli podróżowania z szacunkiem dla przyrody i jej naturalnego piękna. Także poszanowania kultury i historii regionu. Bo jak dobrze wiemy ważne jest nie tylko dokąd jedziemy, ale także w jaki sposób... .


Małopolska - ma klasyczne i pomnikowe atrakcje, ale może także zaoferować turystom bardzo wiele, poza utartymi ścieżkami. Unikalne krajobrazy, małe miasteczka, parki narodowe i krajobrazowe, rezerwaty przyrody, gęsta sieć tras dla rowerzystów, ścieżki i trakty, którymi wśród śpiewu ptaków i szumu wiatru można odkryć miejsca nieznane. Wszystko to kusi do przeżycia przygody oraz poznania nieoczywistych, atrakcji z dala od zgiełku wielkich atrakcji.

Zabytki, pomniki przyrody, kultura

Podróżować w rytmie eko, czyli jak?

- poszukaj pięknych krajobrazów i zakątków krajoznawczych (daleko od zgiełku miast)…
- okaż szacunek dla miejscowej kultury i przyrody...
- poznaj historię tych miejsc, lokalne zwyczaje…
- wybierz środki transportu typu Eko – rower, kajak, pociąg a także per pedes…
- nocuj w unikalnych zakątkach z klimatem - np. Amigówka…
- posmakuj miejscowej kuchni…
- poznaj nowych ludzi i zaprzyjaźnij się z nimi!

Dlaczego w rytmie eko?

Dlaczego warto podróżować w rytmie eko?

  • podróżowanie w rytmie eko jest cool, jest bezpieczne dla środowiska naturalnego, pomagasz zachować to piękno dla Twoich dzieci kolejnych pokoleń…
  • poruszaj się w małych grupach, (rodzina i przyjaciele) po mało uczęszczanych trasach - poczujecie się bezpiecznie (pandemia)…
  • odkrywacie nieznane okolice w rytmie eko i niespiesznie - to daje największy fan prawdziwemu podróżnikowi…
  • Eko-podróże dadzą ci wyciszenie umysłu i pozytywną zieloną energię której tak brakuje w zgiełku wielkich aglomeracji!

Zasmakuj w podróży - Małopolska

Regionalne smaki - przewodnik PDF

  • Tatry i Podhale: jagnięcina podhalańska, oscypek, bryndza podhalańska, Redykołka
  • moskole, kwaśnica, kluski scykane/kluski tarcioki, kluski hałuski, tradycyjne lody nowotarskie
  • Małopolska Zachodnia - karp zatorski, ziemniaki po cabańsku, kręciołki, sernik jurajski, krówka regulicka, czar pustyni
  • Ziemia tarnowska: fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, suska sechlońska, śliwka suszona i wędzona w aromatycznym dymie
  • i wiele innych - pobierz PDF ze specjałami pozostałych regionów Małopolski - smacznego! 

„Małopolska w rytmie eko” - odwiedź Amigówkę